YT Flux - шаблон joomla Авто
 • ljubovija
  Varošica Ljubovija nalazi se u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine. Krase je dve manifestacije: Gastro festival i Drinska regata.
 • ljubovija-1
 • ljubovija-2
 • gastrofest
  Gastro festival održava se druge subote maja u organizaciji TOLJ-a i GETEKSA. Manifestacija je ispisala ime Ljubovije na turističkoj karti Srbije.
 • gastrofest-1
 • gastrofest-2
 • regata
  Manifestacija Drinska regata održava se druge subote jula na relaciji Rogačica-Ljubovija. Četrdeset kilometara lepote i uživanja u drinskim talasima.
 • regata-1
 • regata-2
 • rekadrina
  Reka Drina lepotica Azbukovice.Za ljubitelje prirode, mira, zelenila, za one koji uživaju u plivanju, veslanju, za ribolovce, dileme nema izbor je reka Drina.
 • rekadrina-1
 • rekadrina-2
 • manastirsoko
  Manastir sv. Nikolaj Srpski (Manastir Soko) udaljen je 15km od Ljubovije. Manastir je postao duhovni centar Srba iz svih krajeva sveta.
 • manastirsoko-1
 • manastirognjiste
  Manastir sv. Trojice sa kompleksom Ognjište udaljen je 6km od Ljubovije u Podnemiću-zaseok Bjele vode.
 • manastirognjiste-1
Štampa

Lov skobalja

Skobalj (Chondrostoma nasus), škobalj, podust, jatnik, šljivar, tintaš, najbrojnija je riba u našim rekama. Naseljava sve regione počev od nizijskih do pastrmskihvoda, ali je najbrojniji u regionu mrene. Telo mu je duguljasto, malo spljošteno, leđa tamnozelena, a bokovi i trbuh srebrnasto beli. Gornja vilica mu je hrskavičava i nešto izdužena u odnosu na donju, pa otuda i jedno od imena-podust. Mresti se u aprilu i maju, naraste i do 2kg, a lovljeni su i veći primerci. Dok je mlad hrani se planktonima a kasnije algama, sitnim vodenim organizmima i ikrom drugih riba. Može da živi i u stajaćim vodama ali ih ne voli.

skobalj

Skobalj je jatna riba, koja se uvek drži dna izuzev u sparnim letnjim danima kada izlazi na površinu vode. Osetljiv je i oprezan. Za vreme niskog vodostaja i leti drži se uz vodenu struju, a kada vodostaj poraste i voda se zamuti, prilazi obali, u plićake i zalive. Što je tok vode ravnomerniji i pravilniji to je bolje mesto za lov ove ribe. Lovi se skoro preko cele godine. Intenzivno napada mamce dva sata po izlasku Sunca pa do 11 časova. Tada pravi pauzu do 15-16 časova kada počinje ponovo da grize. Međutim, ovo nemojte prihvatiti kao neko pravilo, u ribolovu pravila nema. Da li će skobalj i kada da radi zavisi od raznih okolnosti.

 

Mamac uzima polako, oprezno, nežno i lukavo. Najčešće je oprezan aili ima slučajeva i dana kada mamac napada kao lud. Za skobalja treba dobro ovladati veštinom lova da bi se postigao uspeh a treba imati i dobre reflekse. Zakasniš na tren, ne kontriraš na vreme i promašio si ga. Ako se peca na hleb tada je obavezno prihranjivanje raskvašenim bajatim hlebom. Raskvašen hleb se dobro umesi da smesa postane kao "žvaka". Od takve smese prave se "bombe"- loptice koje se bacaju na mesto gde mislimo loviti skobalja. Ako je voda brža u lopticu se stavlja kamen da je oteža i da je zadrži na mestu bacanja. Pored lova na hleb, skobalj se lovi na travu, mesne crve i na tulare. Meso skobalja pripada najnižoj kategoriji, puno je kostiju i malo je gorko.

 

Pribor za ribolov:

 

Skobalj se lovi laganim štapom koji se sve vreme drži u ruci, jer je skobalj vrlo oprezan i nepoverljiv. Ako oseti da nešto nije u redu, u stanju je da ispljune mamac. Pribor za pecanje skobalja na Drini mora da bude jak ali istovremeno lak, jer treba izdržati držanje štapa i mašinice u ruci ceo dan. Dužina štapa se kreće 4-6m, a veličina mašinice treba da odgovara 35-40-ci, sa meč špulnom koja obezbeđuje duži zabačaj. Debljina najlona je 0,10-0,18mm, što je dobra debljina ako se zna da današnji najloni imaju veliku nosivost. Veličina udice je 8-10, a plovak osetljiv i uočljiv kako bi se primetila i najmanja promena, jer je to trenutak za kontru. Težina plovka 2-4gr za lov na hleb i 6-10gr za lov na travu. Plovak je oblika "suze", uži deo je okrenut ka udici. Neki skobalja love "kontrašima"-plovak je okrenut kontra standardnima (širi deo ka udici). Olovo je težine 2-10gr zavisno od plovka i sa kojim se sistemom peca-na hleb ili na travu. Na kraju osnovnog konca obično se stavlja mala virbla-vrtilica koja služi kao veza između osnovnog konca i predveza (podveza). Predvez za skobalja je dužine 30-60cm, debljine 0,10-0,15mm.