YT Flux - шаблон joomla Авто
 • ljubovija
  Varošica Ljubovija nalazi se u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine. Krase je dve manifestacije: Gastro festival i Drinska regata.
 • ljubovija-1
 • ljubovija-2
 • gastrofest
  Gastro festival održava se druge subote maja u organizaciji TOLJ-a i GETEKSA. Manifestacija je ispisala ime Ljubovije na turističkoj karti Srbije.
 • gastrofest-1
 • gastrofest-2
 • regata
  Manifestacija Drinska regata održava se druge subote jula na relaciji Rogačica-Ljubovija. Četrdeset kilometara lepote i uživanja u drinskim talasima.
 • regata-1
 • regata-2
 • rekadrina
  Reka Drina lepotica Azbukovice.Za ljubitelje prirode, mira, zelenila, za one koji uživaju u plivanju, veslanju, za ribolovce, dileme nema izbor je reka Drina.
 • rekadrina-1
 • rekadrina-2
 • manastirsoko
  Manastir sv. Nikolaj Srpski (Manastir Soko) udaljen je 15km od Ljubovije. Manastir je postao duhovni centar Srba iz svih krajeva sveta.
 • manastirsoko-1
 • manastirognjiste
  Manastir sv. Trojice sa kompleksom Ognjište udaljen je 6km od Ljubovije u Podnemiću-zaseok Bjele vode.
 • manastirognjiste-1
Print

Episkop Lavrentije

Episkop LavrentijeLavrentije Trifunović, episkop šabačko-valjevski (1989-2006) a potom šabački (od 2006), rođen je u selu Bogoštici kod Krupnja, oblast Rađevina, na dan Svetog Save 27. januara 1935. godine. Njegovo svetovno ime bilo je Živko. Osnovnu školu je završio u Krupnju, a dva razreda gimnazije u Loznici, pravoslavnu Bogosloviju i Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu.
Dve godine bio je duhovnik crkve Ružice na Kalemegdanu, zatim parohijski sveštenik na Kupresu. Dve i po godine bio je profesor Bogoslovije u manastiru Krka i  istovremeno paroh u Ivoševcima. U episkopski čin posvećen je 1967. godine, od 1967-1969 bio je vikarni episkop moravički u Beogradu.

Godine 1969 postavljen je za episkopa zapadnoevropskog i australijsko-novozelandskog. Pošto je stvorio uslove za formiranje nove eparhije u Australiji, postavljen je za episkopa u zapadnoj Evropi. U Himelstiru u Nemačkoj osnovao je eparhijski centar. Prvo je otkupio za Srpsku pravoslavnu crkvu jednu već sagrađenu crkvu, tu je zatim osnovao štampariju i izdao dela sv.vladike Nikolaja Velimirovića i mnoge druge verske knjige. U to vreme dela vladike Nikolaja nisu mogla biti štampana u tadašnjoj Jugoslaviji. Godine 1985. je u Londonu venčao princa Aleksandra Karađorđevića i princezu Katarinu.

Episkop Lavrentije 3Posle punih dvadeset godina episkopskog staža u dijaspori Sveti arhijerejski sabor izabrao ga je 1989. godine za episkopa šabačko-valjevskog. Ustoličen je u Šapcu 23. jula 1989. godine. Na tom položaju nasledio je upokojenog episkopa Jovana Velimirovića. Nastavio je započetu delatnost svog prethodnika kroz misonarsku izdavačku kuću "Glas Crkve" eparhije šabačko-valjevske, štampali su veliki broj knjiga, uspostavili pravoslavnu radio i tv stanicu.

Posvetio je veliku pažnju obnavljanju i zidanju novih crkava, osnovao je novi manastir Soko u podnožju Soko grada. U sklopu ove njegove zadužbine nalazi se i muzej posvećen sv. vladici Nikolaju. Njegovim zalaganjem prenete su mošti sv.vladike Nikolaja iz Amerike u Srbiju 12. maja 1991. godine u manastir Lelić. Radio je na zbližavanju dece iz dijaspore sa decom iz Srbije, u okviru akcije "Moba" koja se održava svake godine počev od 2001. godine.

Episkop Lavrentije 2Episkop Lavrentije govori engleski, nemački i ruski jezik. Bio je član Svetog arhijerejskog sinoda 2002-2004. godine. Kao predstavnik i izaslanik Srpske pravoslavne crkve učestvovao je na mnogim međucrkvenim sastancima i držao predavanja i referate. Urednik je lista "Pravoslavni misionar" (od 1998. godine), a napisao je i više članaka versko-poučne sadržine.

Na njegov predlog Sveti arhijerejski sabor je na svom redovnom zasedanju u maju 2006. godine podelio veliku eparhiju šabačko-valjevsku na dve eparhije: šabačku sa sedištem u Šapcu i valjevsku sa sedištem u Valjevu. Od tada je gospodin Lavrentije šabački episkop, a za valjevskog episkopa postavljen je Milutin Knežević, do tada australijsko-novozelandski.