YT Flux - шаблон joomla Авто
 • ljubovija
  Varošica Ljubovija nalazi se u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine. Krase je dve manifestacije: Gastro festival i Drinska regata.
 • ljubovija-1
 • ljubovija-2
 • gastrofest
  Gastro festival održava se druge subote maja u organizaciji TOLJ-a i GETEKSA. Manifestacija je ispisala ime Ljubovije na turističkoj karti Srbije.
 • gastrofest-1
 • gastrofest-2
 • regata
  Manifestacija Drinska regata održava se druge subote jula na relaciji Rogačica-Ljubovija. Četrdeset kilometara lepote i uživanja u drinskim talasima.
 • regata-1
 • regata-2
 • rekadrina
  Reka Drina lepotica Azbukovice.Za ljubitelje prirode, mira, zelenila, za one koji uživaju u plivanju, veslanju, za ribolovce, dileme nema izbor je reka Drina.
 • rekadrina-1
 • rekadrina-2
 • manastirsoko
  Manastir sv. Nikolaj Srpski (Manastir Soko) udaljen je 15km od Ljubovije. Manastir je postao duhovni centar Srba iz svih krajeva sveta.
 • manastirsoko-1
 • manastirognjiste
  Manastir sv. Trojice sa kompleksom Ognjište udaljen je 6km od Ljubovije u Podnemiću-zaseok Bjele vode.
 • manastirognjiste-1
Print

Manastir sv Nikolaj Srpski

Manastir-sv-NikolajNa magistralnom putu Ljubovija-Mali Zvornik, 6km od Ljubovije ili 36km od M.Zvornika stiže se do  mesta Ušće - skretanja ka manastiru. Od Ušća asfaltnim putem preko sela Gračanice do podnožja Soko grada dolazi se manastiru sv Nikolaj Srpski.

Crkve su u najstarije vreme podizane na grobovima mučenika. To nam je preporučio i sv.ap.Jovan Bogoslov, kada kaže: "Vidjeh pod oltarom duše pobijenih za riječ Božiju i za svjedočanstvo koje imahu (Otkrov. 6,9)". Možda je zato za crkvu najpovoljnije mesto Soko grad, gde je mučeno, ubijano i prodavano srpsko roblje u doba vladavine Turaka ovim krajevima (1521-1862) sve do predaje grada Srbima. Grad je srušen, mučilište je ostalo, na zemlji natopljenoj srpskom krvlju. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabačko-valjevski gospodin Lavrentije gradi crkvu-manastir.

Manastir sv Nikolaj SrpskiJoš pre dolaska za šabačkog episkopa, gospodin Lavrentije je imao viziju budućeg manastira. U čestitki povodom pete godišnjice njegovog obnavljanja ("Glas Crkve") on kaže da treba podići spomen episkopu Nikolaju i da će to biti najveći amanet, njegovo životno delo kao episkopa Šabačko-valjevskog. I niče manastir posvećen Svetom Nikolaju ispod Sokola u izvorištu Sokolske reke.

Manastir Soko 5Crkva je sagrađena u obliku upisanog krsta, po ugledu na hram ovčarsko-kablarskog manastira Blagoveštenja. Crkva je pokrivena šindrom. Izuzetnu vrednost crkvi daje ikonostas, živopisan rukom Krstane Tasić uz materijalnu pomoć Horst Vrobela iz Gihorna u Saksoniji. Manastirski kompleks pored crkve ima konak koji služi monasima i gostima. Tu je i biblioteka dostupna gostima.

Manastir Soko 2U velikoj trpezariji formira se muzejska postavka o Sokolu sa pisanim dokumentima, kao i predmeti nađeni na Sokolu. Tu je i zbirka od 30 hiljada slajdova snimljenih od strane gospodina Lavrentija koja služi kao glavni izvor za proučavanje duhovne kulture Srba. Izgrađena je vodenica, dovedena čista planinska voda. Ispod manastira je izgrađeno jezero, u koje se ulivaju vode Sokolske reke i Lazanjskog potoka. Gradnja se nastavljai dalje izgrađeni su sportski tereni, bazen za kupanje, u planu su biblioteka, muzej, ateljea za slikare, muzičke stvaraoce i druge.

Manastir Soko 3Na najvišoj steni iznad manastirskog kompleksa postavljen je pozlaćeni krst visine 12 metara. Pored puta, dugog 2 kilometra, kojim se od manastira stiže do krsta na ostacima Soko grada, sagradjeno je 10 kapelica, od kojih je svaka posvećena po jednoj od deset Božjih zapovesti. Građene su najvećim delom od kamena.  Unutrašnjost kapela prigodno su oslikali srpski slikari, a pored svake od njih je ispisana, redom po jedna Božja zapovest. Zamišljeno je da to budu odmorišta, da posetilac zastane pročita Božju zapovest, da razmisli o njoj i o svom životnom putu i nastavi dalje. Zbog toga je ovaj put nazvan "Put vere".

Manastir Soko 4Moba je srpski narodni običaj da se ljudi okupe i pomognu komšiji, prijatelju u nekom obimnijem poslu. Po ugledu na tu lepu srpsku tradiciju od 2001. godine zaživela je akcija pod nazivom "Moba" na kojoj se okuplja srpska omladina iz celog sveta. Pokretači ove akcije su Matica iseljenika Srbije i Srpska pravoslavna crkva. Moba okuplja mlade srpskog porekla iz celog sveta, ima za cilj druženje, upoznavanje jezika svojih predaka, vere, običaja i istorije srpskog naroda, te znamenitosti i lepote Srbije. Učesnici Mobe pored ostalog rade na uređenju manastirskog kompleksa za dobrobit svih sadašnjih i budućih generacija. U sklopu toga organizuju se vikend putovanja pod imenom "Upoznajmo zemlju svojih otaca".

Crkvu i manastir pohode svakodnevno mnogobrojni posetioci iz zemlje i inostranstva. Mnogi od njih traže božji blagoslov ili duhovni mir. Osim razgledanja manastirskog kompleksa, posetioci nalaze svoj mir u dugim šetnjama na čistom i svežem vazduhu.