YT Flux - шаблон joomla Авто
 • ljubovija
  Varošica Ljubovija nalazi se u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine. Krase je dve manifestacije: Gastro festival i Drinska regata.
 • ljubovija-1
 • ljubovija-2
 • gastrofest
  Gastro festival održava se druge subote maja u organizaciji TOLJ-a i GETEKSA. Manifestacija je ispisala ime Ljubovije na turističkoj karti Srbije.
 • gastrofest-1
 • gastrofest-2
 • regata
  Manifestacija Drinska regata održava se druge subote jula na relaciji Rogačica-Ljubovija. Četrdeset kilometara lepote i uživanja u drinskim talasima.
 • regata-1
 • regata-2
 • rekadrina
  Reka Drina lepotica Azbukovice.Za ljubitelje prirode, mira, zelenila, za one koji uživaju u plivanju, veslanju, za ribolovce, dileme nema izbor je reka Drina.
 • rekadrina-1
 • rekadrina-2
 • manastirsoko
  Manastir sv. Nikolaj Srpski (Manastir Soko) udaljen je 15km od Ljubovije. Manastir je postao duhovni centar Srba iz svih krajeva sveta.
 • manastirsoko-1
 • manastirognjiste
  Manastir sv. Trojice sa kompleksom Ognjište udaljen je 6km od Ljubovije u Podnemiću-zaseok Bjele vode.
 • manastirognjiste-1
Štampa

Drinska regata

Drinska regata-malaManifestacija "Drinska regata" održava se druge subote meseca jula svake godine. Ova manifestacija prvi put je zvanično počela  2002. godine. Više ljubovijskih zaljubljenika u reku Drinu na čelu sa pomorskim kapetanom Zoranom Vojinovićem okupljeni u udruženju "Drinska regata" došlo je na ideju da pokrenu regatu na reci Drini od Rogačice do Ljubovije. Od 2002. godine do danas manifestacija "Drinska regata" premašila je sva očekivanja i najvećih optimista. Svojom masovnošću, afirmisala je turističke potencijale varošice Ljubovije i reke Drine.

Prva regata počela je sa tri pneumatska čamca i 48 čamaca od metala i drveta. Već 2006. godine na ovoj manifestaciji je preko 1.000 plovila i više od 5.000 učesnika. Sedma po redu Drinska regata okupila je više od 1.800 čamaca i preko 20.000 ljudi. Drinska regata poprimila je i zvanično, međunarodni karakter. Ona okuplja ljude iz Srbije, Republike Srpske, Velike Britanije, Švedske, Grčke ...

Drinska regata 4Pravila nema, plovila svih vrsta, od pneumatskih, desantnih čamaca, splavova, kanua, ručno rađenih plovila iz mašte, su na vodi. Start se u selu Rogačica označava pucnjem iz  trešnjevog topa tačno u 9.00 časova. Hiljadu čamaca i 7-10 puta više učesnika pritislo je reku Drinu u jednom trenu. A ona iznenađena tolikom posetom se buni, penuša, kuva, bori se za dah. Reka želi da pokaže učesnicima da je ona gospodar a hiljade  muških ruku snažnim zaveslajima trude se da provedu svoja plovila i posadu kroz njene brzake, bukove i tesnace do krajnjeg cilja varošice Ljubovije.

Četrdeset kilometara lepote i uživanja u drinskim talasima. Uz pesmu, veselje, trubače, povećan adrenalin , hita se ka selu Trešnjica, gde je zasluženi odmor posle 5 sati uživanja na vodi. Ogladnele i izmorene učesnike čeka predah uz vojnički pasulj, da se malo okrepe i prikupe snagu za nastavak avanture. Posle kraćeg odmora i relaksacije ponovo na Drinu, u njene matice i virove ka zadnjoj destinaciji, motel "Letnjikovac" kod Ljubovije.

Drinska regata 1Posle više sati provedenih na vodi učesnici regate počinju da pristižu na odredište. Umorni, fizički iscrpljeni, izgoreli, zaboravljaju na sve izazove koje su imali do tada kada na obali Drine kod motela vide hiljade srećnih i znatiželjnih ljudi koji su došli da ih pozdrave i dočekaju. Čamci se izvlače iz vode, oprema se pakuje a onda počinje pravo opuštanje i narodno veselje. Trubači, pevači, šatre i motel pun raspoloženih ljudi, pesma i veselje traje do kasno u noć. Sada svi mogu da se opuste i odahnu, i učesnici ali i organizatori manifestacije, vojnici, policajci, ronioci, dežurne medicinske ekipe, svi oni koji su brinuli o bezbednosti učesnika.

Drinska regata 3Ljubovija je danima živela i spremala se za ovakvu veliku turističku atrakciju sa motom: da sve goste lepo dočekamo, da ih ugostimo, da budemo dobri domaćini, da se ne obrukamo. Nadamo se da smo u tome uspeli. To ne bi smo mogli bez pomoći kapetana Vojinovića, Turističke organizacije Ljubovija, promotera Drinske regate g.Nenada Manojlovića i Nenada Okanovića i svih drugih koji su doprineli da ova manifestacija postane popularna i tradicionalna. Drinska regata je turistički brend, zaštitini znak varošice Ljubovija, njen pečat na turističkoj karti Srbije.

Dodjite na Drinsku regatu, potrudićemo se da budemo dobri domaćini!